Histerektomi Ameliyatı (Rahim Alınması) Nedir?
Histerektomi yani rahim alınması ameliyatı en güvenli cerrahi operasyonlardan biri olarak kabul edilmektedir. Genel anestezi altında gerçekleştirilir ve hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmediği bu ameliyat 4 farklı şekilde yapılabiliyor. Hangisinin daha uygun olduğuna ise yapılan muayene sonrasında muayene bulgularınıza göre karar veriliyor. Ameliyat ile rahim alınması durumunda bir daha gebelik oluşması mümkün değildir. Pek çok farklı nedene bağlı olarak bu ameliyatın yapılması gerekmektedir ve çoğu zaman ameliyat ile rahim alınması işlemi son çare olarak tercih ediliyor.
Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Öncelikle histerektomi ameliyatı için tercih edilen operasyon tekniğine bağlı olarak ameliyatın nasıl yapıldığı da değişir. Eğer vajinal teknik tercih edilirse rahim dokusunun çıkarılması için vajinal yol kullanılır. Kimi zaman vajinal teknikle yapılan operasyonda laparoskopik yöntemden de faydalanılabiliyor. Abdominal yani açık yöntemde ise karına bir kesi uygulanıyor ve dokular bu kesi uygulanan yerden çıkarılıyor. Laparoskopik yöntem yani kapalı yolla rahim alınması günümüzde daha fazla tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır..
Laparoskopik histerektomi ameliyatı cilde 4 adet delik uygulanması yolu ile gerçekleştirilir. Kamera bu delikten karın içine ulaştırılıyor ve operasyon yani rahim alınması bu prosedürle gerçekleştiriliyor. Her ne kadar hastanın iyileşme süreci ve konforu bakımından laparoskopik yöntem daha ideal bir seçenek gibi görünse de hangi ameliyat yönteminin tercih edileceğine doktorunuz tarafından karar verilmelidir. Çünkü her yöntem, her hasta için uygun olmayabiliyor. Bazı hastalar için en ideal seçenek vajinal teknik olurken bazı hastalar için de rahim alınması işleminde abdominal yöntem zorunlu bir tercih haline gelebiliyor.
Total Laparoskopik Histerektomi ( Kapalı Yöntemle Rahim Alınması ) Nedir?
Doksanlı yıllardan bu yana uygulanan total laparoskopik histerektomi ameliyatı jinekolojik cerrahide önemli bir yere sahiptir. Karın duvarına 5 mm ila 10 mm arasında 4 adet delik açılması yoluyla uygulanan bu operasyonda çok küçük ebatlarda kamera da kullanılıyor. Deliklerin biri göbek deliğine ve diğer ikisi de karnın sağ tarafına, diğer bir tanesi karnın soluna uygulanıyor. Kamera yardımı ile gerçekleştirilen histerektomi ameliyatı genellikle rahim alınması işlemi için uygulanıyor olsa da gerektiğinde iki taraflı tüplerinin ve / veya yumurtalıkların alınması da bu ameliyat yöntemine dahil ediliyor.
Rahim alınması operasyonu cerrahi olarak en güvenli yöntemlerden biridir. Farklı şekillerde yapılabilen bu ameliyatta en uygun yönteme doktorunuz karar verecektir. Yaklaşık olarak 2- 2,5 saat süren bu operasyon sonrası iyileşme süresi cerrahi yönteme göre ve yapılan tedaviye göre değişmektedir. Doktorunuzun tavsiyelerini dikkatle dinlemeli ve uygulamalısınız. Az ve orta şiddetteki ağrılar ilk süreçte ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilmektedir.
Rahim Alma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Hastalar histerektomi ameliyatı süresini de merak edebiliyor. Ancak operasyon süresi ameliyat ile hangi dokuların alınacağına bağlı olarak değişebiliyor. Ameliyat için tercih edilen yöntem ve hastanın durumu da ameliyat süresini etkileyebiliyor.
Sadece rahim alınması prosedürüne bağlı olarak yapılan ameliyat daha kısa sürerken bu operasyona fallop tüpleri ve yumurtalıkların da dahil edilmesi durumunda operasyon süresi biraz daha uzayabiliyor. Sonuç olarak histerektomi ameliyatı 1 saat ile 2 saat arasında tamamlanabileceği gibi operasyonun süresi 3 ile 4 saate kadar da uzayabilir. Doktorunuz ameliyat öncesinde operasyonun tahmini süresi hakkında tarafınıza bilgi iletecektir.
Rahim Alma Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?
Hastalar histerektomi ameliyatı fiyatını da bilmek isterler. Ancak bu ameliyatın hangi yöntemle yapıldığına bağlı olarak kullanılan malzemelerde değişiklik olması sebebiyle fiyatların da değişkenlik gösterebileceğini belirtmek gerekiyor, ayrıca ameliyat sırasında frozen dediğimiz hızlı patoloji gibi ek prosedürlerin eklenmeside maliyeti arttırmaktadır. Dolayısıyla net bir fiyattan söz etmek bu durumda yanıltıcı olabilir. Doktorun deneyimi, hastanın risk durumu, daha önce geçirilmiş batın ( karın ) cerrahileri, operasyon sonrası yoğun bakım gereksinimi gibi unsurlar da rahim alınması ameliyatı için ayrılması gereken bütçede bir değişiklik olmasının nedenlerindendir.
Ancak genel olarak rahim alınması işlemini kapsayan bu operasyon için çok yüksek rakamlardan oluşan bir bütçe ayırmak gerekmediğini de belirtebiliriz. Öncelikle doktorunuza muayene olmanız ve hangi yöntemle ameliyatın yapılacağının belirlenmesi gerekiyor. Ardından tarafınıza net bir fiyat bilgisi verilecektir.
LAVH Ne Demektir?
Laparoskopik asiste vajinal histerektomi yani LAVH, rahim alınması ameliyatı yaklaşımlarından biridir. Bu yöntemde rahim, fallop tüpleri ve aynı zamanda yumurtalıklar rahimden tahliye edilir. Bu işlem esnasında öncelikle rahim, pelvis bölgedeki bağlarından kapalı yöntem kullanılarak ayrılır.Aynı zamanda ameliyata fallop tüpleri ile yumurtalıklar da dahil edilecekse bu durumda bu dokular da damarlardan ayrılır ve vajinaya uygulanan küçük bir kesi bölgesinden bu dokuların tamamı çıkartılır. Böylelikle rahim alınması işlemi de tamamlanmış olur. Bu yöntem fiziksel bakımdan diğer yöntemlere nazaran daha az travmatik olmasıyla 2000 li yııların başında ön plana çıkmaktaydı, ancak günümüzde kapalı yöntemle rahim alınması işlemi daha fazla tercih edilmektedir.Dokulardaki iyileşme süresi açık yönteme nazaran daha kısa olur ve özellikle abdominal yöntemden daha az ağrılı bir iyileşme süreci yaşanmakta.
Histerektomi Tipleri Nelerdir?
Cerrahi operasyonda kullanılacak yöntem hastanın durumu ile birlikte operasyonun amacı da dikkate alınarak belirleniyor. Özellikle kanser şüphesinin olduğu durumlarda geneliikle abdominal yani açık yöntem tercih edilmektedir.Her hastalar ise histerektomi ameliyatı vajinal yöntem ile gerçekleştirilemez. Genel olarak ameliyat tipleri şu şekildedir:
- Vajinal Histerektomi,
- Abdominal Histerektomi,
- Laparoskopik Histerektomi,
- Robotik Histerektomi.
Vajinal histerektomi ameliyatı tercih edildiğinde vajinadan yapılan bir kesi ile dokular çıkarıldığından vücutta herhangi bir ameliyat izi de olmuyor. Kimi zaman bu ameliyat laparoskopik yardımla da gerçekleştirilebiliyor. Abdominal yöntem (açık ameliyat ) tercih edildiğinde rahim alınması işlemi karın bölgesine uygulanan kesi ile gerçekleştiriliyor. Bu teknik uygulandığında iyileşme süresi diğer yöntemlere nazaran biraz daha uzun olabilir. Laparoskopik ameliyat tekniği ise ‘kapalı yöntem’ olarak da biliniyor. Karın için mikro kamera ile görüntüleniyor ve ameliyat sonrasında ağrı hissi çok daha az olmakta.
Robotik olarak adlandırılan yöntem ise aslında laparoskopik (kapalı ) yaklaşımın bir türü olarak değerlendirilebilir. Bu yöntemde cerrahi operasyonda kullanılan aletler doktorun kontrolünde olan bir robota bağlı oluyor.
Kapalı Rahim Alınması Ameliyatı Avantajları
Laparoskop ismi verilen bir cihaz kullanılarak minimal oranda kesik açılmak suretiyle bu işlem gerçekleştirilir.
Dolayısıyla ağrı ve kanamanın en aza indirildiği rahim alma işlemi olarak kabul edilir. Bu özelliğinden dolayı rahim alma işlemi için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Kapalı rahim alma ameliyatının sunduğu avantajlardan bir diğeri ise, küçük bir kesikle gerçekleştirildiği için iyileşme sonrasında ameliyattan kalan izlerin oldukça küçük olmasıdır. Böylece hasta açısından estetik kaygılar da en aza indirilmiş olur. 1-1,5 saat gibi bir süre içerisinde gerçekleştirilebilen bu ameliyat sonrasında kısa sürede hasta taburcu edilebilir. Sonrasında tam iyileşme süreci ise genellikle yaklaşık 1-2 ay sürmektedir.
Histerektomi Ameliyatının Nedenleri Nelerdir?
Jinekolojik kanser türleri histerektomi ameliyatı nedenleri arasında en önemli ve en yaygın sebebleri arasındadır. Kanserin tüm vücuda yayılmaması için ameliyat tercih edilir ve böylelikle kanserli hücrelerin de vücuttan tahliyesi sağlanmış olur.
Bir diğer neden de miyomlardır.Vücuttaki iyi huylu yumrular olan miyomlar her zaman ameliyat gerektirmezler. Bazıları herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz ancak bazılarının kansızlık, anormal rahim kanaması ya da daimi ağrı gibi pek çok şikayete neden olduğu biliniyor. Bu durumda histerektomi ameliyatı uygulanabiliyor. Miyomlar da histerektomi ameliyatının en yaygın sebeplerinden biridir.
Kronik pelvik ağrı hastaların günlük hayatını sıkıntıya sokan nedenler arasında yer alıyor. Göbeğin hemen altında meydana gelen bu ağrı geçmiyor ve çoğu zaman hastaların çalışma hayatını bırakmasına bile neden olabiliyor. Tüm bu sebeplerden ötürü rahim alınması kronik pelvik ağrı durumunda da tercih edilir. Endometriozis yani çikolata kisti hastalığı da bu ameliyatın nedenlerinden bir diğeridir. Pelvik organ prolapsusu yani rahim sarkması histerektomi ameliyatı nedenleri listesinde özellikle yaşlı hastalarda sıklıkla yapılmaktadır. Kimi zaman anormal rahim kanaması problemi de yaşanabiliyor. Bu durumda da son çare olarak histerektomiden faydalanılmaktadır.
Rahim alınma ameliyatından (Histerektomi) sonra nelere dikkat edilmelidir?
Rahim alma ameliyatında sonra dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir
- Ameliyattan sonraki ilk 1 ay ağır kaldırmamalıdır.
- Rahim alınma ameliyatından sonraki 4-6 haftalık süre zarfında cinsel ilişki olmamalıdır.
- Ameliyattan sonra bazen zorlamalara bağlı kasık ağrısı yaşanabilir. Bu nedenle zorlayıcı aktivitelerden uzak durulmasında fayda vardır. Ancak bu durum sadece geçici bir rahatsızlık verir.
Bunun haricinde normal günlük aktiviteler yapılabilir.
Dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerden biri de yara yerinin bakımı ve temizliğidir. Bu kesiklerin en iyi şekilde iyileşmesi için doktorunuzun önerdiği şekilde günlük bakım ve pansumanlarınızı yapmalısınız. Bölgeyi her gün kızarıklık, şişme, akıntı ve dikişlerin açılmış olup olmadığı gibi durumları gözlemlemek için kontrol etmelisiniz. Ayrıca doktorunuzun süreç boyunca kullanmanızı önerdiği ilaçlar var ise ilaçlarınız almayı unutmayınız.
Kapalı rahim alınması ameliyatı sonrasında belirli bir süre fiziksel aktiviteyi sınırlamakta fayda vardır. Kısa yürüyüşler iyileşme sürecini olumlu şekilde etkileyecektir ancak fazla aşırıya kaçılmamalıdır. Ayrıca protein, vitamin ve mineraller yönünden zengin bir diyet yarar sağlar.
Rahim alınma ameliyatından (Histerektomi) sonra beslenme nasıl olmalıdır?
Rahim aldırma ameliyattan sonraki ilk birkaç gün hastanede kalış döneminde sulu diyet uygulanacaktır. Sonraki süreçte normal beslenme periyoduna geçilir.
Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Operasyonun ardından iyileşme süresinin ne kadar olacağı da operasyonun hangi teknikle yapıldığına bağlı olarak minimal düzeydede olsa değişkenlik göstermektedir. Hastaların bir süre ağır kaldırmaması, cinsel ilişkiye girmemesi ve genitalbölge temizliğine ve hijyene maksimum düzeyde dikkat etmesi tavsiye ediyoruz. Ayrıca rahim alınması operasyonundan sonra hastalarda adet kanaması olması beklenmez.
Tercih edilen ameliyat tekniğine bağlı olarak birkaç hafta klinik istirahat gerekebilir. Hafif düzeyde ağrı beklenen bir durumdur ve doktorunuz tarafından reçete edilen ağrı kesici ilaçların kullanımı ile bu ağrının kontrol altına alınması mümkün olmaktadır. Doktorunuzun önerilerini ve uyarılarını dikkate almanız daha konforlu bir iyileşme süreci yaşamanızı sağlayacaktır.