HPV testinin pozitif olması ne demektir?

Kişi kendisine bir test önerildiğinde, genel olarak bu testin neden yapıldığı, ne işe yaradığını hekimlerine sormalıdırlar. Hiçbir test yüzde yüz doğruluk içermez, tüm testlerde değişkenlik göstermekle birlikte belirli bir  oranda hata payı olduğu bilinmelidir.Nitekim HPV testi bir tarama testidir, bir tanı yöntemi değildir.

HPV testim pozitif  geldi, bu ne anlama Gelir?

 Kadınlar eyvah ben kansermi oldum acaba diyerek panik olmakta. Bu soru bana en sık gelen sorulardan bitanesi.Kadınlara KETEM’ de  veya bir jinekolog tarafından  muayene esnasında  HPV ve smear testi yapılıyor.Gelen sonuç eğer pozitif ise büyük bir panik başlıyor. “Acaba kanser miyim?” sorusu akıllara şimşek gibi düşüyor. Aslında hastaya  HPV ve smear testi yapılmadan önce kişiye bu testin ne amaçla yapıldığı ve sonucunda pozitiflik gelirse ,ne anlama geldiği ve ne yapılması gerektiği ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır.

HPV pozitif ise korkmalı mıyız?

HPV ve smear testi, henüz kanserin oluşmadığı, bir vadede ileride kanser gelişebilecek olan kadınları yüksek doğrulukla saptamaya yarıyor. Böylece bu kadınlar kanser oluşumuna giden sürecin belirti vermeyen sessiz döneminde saptanmaktalar. Kolay ve tam tedavinin yapıldığı  bu erken dönemde tespit yapılmış olması kadın için panik olunacak değil aslında sevinilecek bir durumdur. Çünkü daha kanser öncesi bu dönemde  güvenle tedavi edilebileceklerdir.

HPV Nasıl bulaşır?

HPV’nin bulaşması ilk olarak 15-25 yaşlarında, en sık bulaş yolu cinsel birliktelik esnasında olmaktadır. Vücudun bağışıklık sisteminin etkisiyle kişilerin  %90 dana fazlasında virüs vücuttan uzaklaştırılmakta yani temizlenmektedir. Virüs bulaşmış kişilerin %10 ‘unda virüs vücuttan temizlenememekte  , enfeksiyon onuncu  yıldan sonra yüzey hücrelerinde kansere dönüşmenin öncü belirtilerini göstermeye başlamaktadır.

Smear testi  rahim ağzında kansere dönüşme potansiyeli olan anormal hücreleri gösterir. Smear testinde yüzey (epitel) hücrelerinde LSIL veya HSIL adı verilen anormal sonuçlar  çıktığında ve  buna ilave HPV  testide pozitifse , yüksek doğrulukla diyebilirizki bu kişinin gelecek 5-15 yılda rahim ağzı kanseri olma ihtimali  vardır. HPV ve smear testi kadınla rda serviks adı verilen rahmin ağzı kanserinin erken tanısını koymaya yarayan çok güçlü bir testtir.

Rahim ağzı kanseri cinsel yolla bulaşan human papilloma virüsünün  ( HPV ) yüksek kanserojen tiplerinden bir veya birkaçının kadın cinsel organlarında bulunmasıyla oluşur.  Doğada yüzden fazla çeşidi vardır ve bunlardan yirmi kadarı anogenital (cinsel organlar ve anüs) kanserleriyle ilişkili bulunmuştur. Vajinanın derinlerinde bulunan rahim ağzına HPV genellikle  cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Hayatları boyunca çoğu kadının değişik HPV türlerine en az bir kez maruz kaldıkları bilinmektedir. Fakat çoğu kadın HPV’yi vücutlarına girdikten sonra ortalama on yıl içinde bağışıklık sistemleriyle vücuttan uzaklaştırırlar.

Cinsel hayata erken yaşlarda  döneminde  ve çoklu partner değiştirmiş olan (aynı zamanda partneri çoklu partner değiştirmiş olan) kadınlar çeşitli HPV tiplerine daha çok maruz kalmaya yatkındırlar. HPV virüsünün cinsel organlada uzun yıllar bulunmaya devam etmesi rahim ağzı kanseri için risk oluşmaya başlar. HPV en sık rahim ağzı olmak üzere vajina, iç dudaklar ve anüs kanserlerine yol açmaktadır.

Rahim Ağzı Kanser Tarama Programı Neden Değişti ?

Bundan 10-15 yıl öncesine kadar, HPV testi yapılmıyor sadece smear testi ile rahim ağzı kanseri taraması yapılmaktaydı. Smear tek başına rahim ağzı kanseri saptamada  hata payı yüksek, yakalama gücü zayıf bir testtir. Bu nedenle smear testini her yıl yapılması önerilmekteydi. Sadece smear ile toplum bazlı taramalar  genellikle  başarılı olamadı.

Günümüzde smear testiyle birlikte eş zamanlı aynı anda alınan sürüntüde HPV testi yapılmaktadır. HPV ve smear testi rahim ağzı kanseri taramasında doğruyu belirleme gücü yüksek, hata payı düşük hale getirdi. 30 yaşın altında bu testin yapılması önerilmiyor  çünkü bu yaşlarda HPV pozitif çıkma ihtimali yüksek ve HPV pozitifliğinin zamanla hastanın kendi bağışıklık mekanizmalarıyla temizlenip uzaklaştırılması çoğunlukla mümkün olmaktadır. Burada amaç 30 yaşını geçip de bu virüsü hala taşımakta olan kadınları belirleyebilmek.

HPV negatif smear negatif ne demektir?

HPV negatif smear negatif demek; bu kişide rahim ağzı kanseri gelişme olasılığı çok çok düşüktür, 5 yılda bir tarama yapılması yeterlidir, daha sık taramaya gerek olmadığı  anlamına gelir. Hayat boyu takipleri negatif olan kadınlar rahim ağzı kanseri açısından güvendedir. Bu kadınlar eskiden olduğu gibi her yıl değil, beş yılda bir tarama programına alınmaktadır.

Rahim ağzı kanserinin diğer kanserlerden farklı olarak , bize avantaj sağlayan en  önemli  yanı uzun bir kanser öncesi dönemi vardır. Toplumda yaygın görülen ve önlenmesi mümkün olan bu kanser sadece HPV varlığında oluşmaktadır. Yani HPV negatif olan kadınların rahim ağzı kanseri gelişmeyeceği neredeyse kesin olduğu için bu kimselerin beş yılda bir HPV ve smear ile rahim ağzı kanseri taramalarını yaptırmaları yeterlidir.

HPV pozitif ne demektir?

Peki ya HPV bulunduranlar ne olacak? HPV pozitif olan kadınlar smear sonuçları ne olursa olsun mutlaka kolposkopi adı verilen büyük büyütmeli özel bir teknikle rahim ağzı yüzey hücreleri incelenmeli, belirli şüpheli yerlerden biyopsi alınmalıdır. Biyopsi sonucunda, normal gelirse kişi önce 6 ayda bir sonra yılda bir smear takibine, 2-3 yılda bir HPV takibine alınır. Kolposkopi ile yapılan biyopsi sonucu  servikal intraepitelyal lezyon  ( LSIL; hafif , HSIL ; ağır ) gelirse, bu ileride kanser hücresine dönüşebilme olasılığı içeren hücreler anlamına gelir; bi sonraki aşamada LEEP ve ya konizasyon işlemi  yapılarak rahim ağzı yüzey dokusu tıraşlama şeklinde çıkarılır. LEEP sonucunda sıyırma yapılarak çıkarılan dokular patolojik incelemeye gönderilir. Sonuç normal gelirse kişiye 6 ay sonra smear, 1 yıl sonra kolposkopik biyopsi yapılır.

Eğer; daha yaygın ve derinleşen kanser lehine bulgu gelirse rahim ağzı tamamen çıkarılır. Bu süreçlerin hepsi dikkatli, planlı ve bu alanda uzmanlaşmış jinekologlar tarafından yapılmalıdır. Panik yaparak bu basamakları atlayıp direk olarak rahim alma yoluna gitmek son derece gereksiz ve hatta yanlış bir tutumdur. Burada hastanın panik durumunu hekim sakinleştirip, abartmadan doğru bilgilendirmeli yeterli olan tedaviyi planlamalıdır.

Hpv pozitif demek kanser demek değildir. HPV pozitif demek 6 aylık/yıllık takiplere girmek demektir. Yıllık takiplerde düzelme saptanır ve HPV kaybolursa kişi yeniden beş yıllık takiplere geçer.

HPV pozitif ise cinsel yaşam nasıl etkilenir?

HPV pozitif kadınlar cinsel hayatlarına devam edebilirler. Hamilelik isteği varsa kondomsuz normal ilişkide bulunabilirler. HPV pozitif kadın hamile kalıp doğum yapabilir.Eşlerinde cinsel organlarında düzelmeyen inatçı kaşıntılı lezyonları varsa ürolog tarafından mutlaka değerlendirimesi gerekir. HPV aşısı her yaşta her iki eş için yarar sağlayabilir. Kondom kullanmak partnerleri tamamen  korumaz.

En iyisi sorun hiç oluşmasın diye ne yapmalı?

Tüm bu korkuları, riskleri yaşamamak için ve HPV nin dünyadan silinmesi için  HPV aşısının toplumda ergenliğe girmek üzere olan 11-14 yaşları arasındaki  bütün kız ve erkek çocuklarına yapılmasıdır. Hem erkekler hem kadınlar için hayat boyu partner sayısının az tutulması, kondom kullanımın yeni partnerlerde tercih edilmesi önemlidir.

HPV TİPLERİ

Çoğu HPV tipleri siğillere neden olur. Bunlara düşük riskli tipler denir. HPV  Tip 6 ve 11 genital bölgede oluşan siğillerin %90’nından sorumludur. Kanser ilerlemeleri çok nadirdir.

Yüksek riskli HPV tipleri genital bölgedeki hücrelerde anormal değişikliklere neden olarak kansere dönüştürebilirler. HPV Tip  16 ve 18 tüm rahim ağzı kanserlerinin %70’inden sorumludur. Diğer yüksek riskli HPV Tipleri 31, 33, 35, 45, 52, 58 ve 59’dur.

Bu, yüksek riskli HPV ile enfekte olan her kişide kanser gelişecek anlamına gelmez. Genetik, aile anamnezi kadar; kişinin hayat stili ( sigara kullnımı, bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi.. ) ve genel sağlığı belirleyici olacaktır. Ancak bilinen en önemli risk faktörü hiç smear yaptırmamış olmnak  ve rutin muayeneye gitmemektir. Üstüne basarak belirtmek isterim ki  Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanserdir.

HPV VİRÜSÜNÜN NEDEN OLDUĞU KANSERLER

HPV enfekte ettiği hücrelerde kalıcı enfeksiyona neden olur, vücuttan temizlenemezse  hücrelerinizde değişiklikler meydana gelir ve bu hücrelerde uzun yıllar sonra kanser gelişimine neden olabilmektedir.

Sizin cinsel pratiğiniz, vücudunuzun hangi bölgesinin HPV enfeksiyonuna maruz kalacağını belirler. HPV; vajinal, anal ve oral seks ile geçebilir. Dolayısı ile; ağız ve üst solunum yolu, rahim ağzı, vulva, vajina, anal bölgedeki hücrelerinizi enfekte edip zaman içinde bu hücrelerde kansere dönüşüme neden olabilir.

Kadınlarda özellikle HPV ilişkili kanserlerde rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser türüdür. Yüksek onkojenik riskli HPV’lerde enfeksiyon, kanserin ileri dönemlerine ulaşılana kadar hiçbir bulgu vermeyebilir. Bu nedenle kaliteli tarama ve rutin jinekolojik muayenenin önemli olduğu başka bir kanser türü insanda yoktur.

200’e yakın HPV türü mevcuttur. Genelde cinsel aktivite ile geçiş olur. Cinsel partner sayısı artıkça risk artar; ama HPV taşıyıcı tek bir partner de geçiş için yeterlidir. Kondom kısmi bir koruma sağlayabilir. HPV ile enfekte olmuş 10 kişiden 9’unda enfeksiyon 2 yıl içinde kendiliğinden temizlenir. Birçok kişi enfekte olduğunun ve temizlendiğinin  farkında olmayacaktır. Özellikle herhangi bir sebeple bağışıklık sistemi yeterli olmayan kişilerde HPV temizlenmesi olmayacaktır. Bu kişilerin daha dikkatli olmaları gerekir. Bu noktada HPV aşılarının önemini vurgulamak gerekir.