Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Bölümü Neye Bakar?

1.Rahim Ağzı Kanseri  (squamöz hücreli karsinom )

2.Yumurtalık (Over)  ve fallop tüpü Kanseri

3.Rahim  ( Endometrioid adenokarsinom ) Kanseri

4.Kadın Üreme Organı Kanserleri

5.vulva ve vajen kanseri

6.CİN1, CİN2 ve CİN3 olarak adlandırılan rahim ağzının kanser öncüsü lezyonları

Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi kadınlarda genital organlarla ilgili olan kanserler ve kanser öncüsü lezyonların tanı, tedavi ve takibi  ile ilgilenen üst uzmanlık dalıdır.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının daha sonra ek olarak 3 yıllık bir yandal ihtisası  eğitimiyle  Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi konusunda yetkinlik ve diploma sahibi olduktan sonra   ‘Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi’  uzmanı ünvanı kazanmaktadırlar.

               Eğitim süreci içerisinde ; Genel Cerrahi, Tıbbi Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi ve Patoloji ilgili bölümlerde eğitimler  dahilinde jinekolojik kanserlerler ilgili spesifik çalışmalar yapıldığı için bu eğitim sürecinde Jinekolojik kanserler konusunda tam yetkinlik kazanılmaktadır.

Bu nedenle,  jinekolog onkologlar, jinekolojik kanseri olan kadınların tanı konulmasından itibaren yaşamları boyunca, cerrahisi ve sonrası takiplerini düzenlemektedirler. Jinekolojik onkoloji hastasının tedavisinde medikal onkolog, patolog, radyolog, radyasyon onkolojisi ve hemşirelerden oluşan bir ekip yer almaktadır.

Ameliyatlar sırasında hazır bulunan patoloji uzmanlarımız ile çıkarılan parçanın anında değerlendirilmesi (frozen section yani hızlı patoloji ) sayesinde tanının konulması  ve aynı operasyonla kanser cerrahisinin uygulanabilmesi mümkün olabilmektedir.Kısaca hasta ikinci bir operasyona ihtiyaç olmaksızın tek seferde tedavi edilebilmektedir.İleri teknolojik alt yapı sayesinde ameliyat öncesi yapılmış olan radyolojik görüntüleme çalışmalarını cerrahlarımız ve radyoloji uzmanlarımız ameliyat öncesinde  da gözden geçirilir.

Jinekolojik kanserlerin tanı ve tedavisinin etkin bir şekilde yürütülmesinin yanı sıra, takip süreçleri oldukça önemlidir. Kanser hastalığının bugün için bilmediğimiz pek çok biyolojik/genetik özellikleri vardır. Erken evrede olsa bile bu kanserlerin nüksleri ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenle erken yakalanması ve tedavilerinin erken başlaması hayat kurtarıcı olmaktadır. Bu konuda da jinekolojik onkoloji takip ve muayeneleri  çok önemlidir. Bu takip aralıkları hastalığınızın özelliklerine göre doktorunuz  tarafından düzenlenecektir.

 Herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyorum…